Kouzelnice Nika

03.01.2018 17:18

První školní den po vánočních prázdninách se nikomu do učení moc nechce, a tak to pojímáme tak trochu hravě. Matematika není výjimkou. Pan profesor Hejný si na nás vymyslel takovouto kulišárnu:

Z papíru vystřihni obdélník 15 cm x 10 cm. Obdélník nastříhej tak, aby vznikla díra, kterou se protáhneš.

Liščata se nejprve smějí a vymýšlejí různé finty (jakože dírou protáhnou fotku, prostrčí prst, atd.), ale když je ujistím, že dírou opravdu musejí prolézt ve skutečnosti, nastane ve třídě halas a ozývají se výkřiky, že to je přece nemožné. Ilustrace v učebnici pak trochu napoví a děti se pouštějí do stříhání. Vymýšlejí různé způsoby, ale stále to není ono, až se najednou zajiskří v očích Nice, že už to má.
A opravdu - obdélník je nastříhaný tak, že dírou v něm v pohodě prolézá.

"A Niko, dokázala bys takhle nastříhat i poloviční obdélník?"

Chvilka práce s malými ostrými nůžkami a - jo! Jde to! S mojí pomocí se Nika protahuje dírou vystříhanou z obdélníčku 10 cm x 7,5 cm.

"A co kdybychom ten obdélník ještě rozstřihli napůl?"

Nika se směje, ale bere do ruky nůžky a opatrně stříhá. Děti vzrušeně brebentí. Hotovo!

Opatrně provlékám Niku dírou. Děti ani nedýchají a mačkají si palce v pěstích, aby se papír neprotrhnul. Natažené ruce, hlava, ramena, hrudník, břicho, zadek... ještě chvíle napětí, když protahujeme papírovou páskou pantofle... A pak nepopsatelný křik, jásot a nadšení! :-))

Nika se protáhla dírou vytvořenou z papírku o rozměrech 7,5 cm x 5 cm!