Středověké kutění

06.10.2017 17:42

Ve vlastivědě jsme se od pravěkých lovců a sběračů dostali ke středověkým bojovníkům a řemeslníkům a v pracovních činnostech tedy nastal čas nějaké řemeslo si vyzkoušet. A tak jsme se pustili do šití jednoduchých krpců. 

Úterý patřilo konstrukci střihu a liščata zjistila, že dovednost přesně měřit může být v životě docela užitečná. Pár dětí muselo kreslení střihu několikrát zopakovat, ale na konci hodiny měli už střih všichni i na vlastní noze vyzkoušený.

Odpoledne jsem dětem střihy překreslila na látku a vystřihla, protože tolik času, abych mohla všechny průběžně kontrolovat, zase nemáme. Navíc to chtělo i trochu ostřejší nůžky.

Ve čtvrteční výtvarce to vypuklo :-) První minuty byly perné - 22x udělat uzlík, 22x začít šití, než jsem došla k poslednímu, první už potřeboval šev zakončit, mezitím se někomu zašmodrchala nit...To nezvládneme, blesklo mi hlavou, ale pak najednou začala fungovat spolupráce mezi liščaty - podívej, jak se to dělá, ukaž, já ti pomůžu a postupně přibývalo sešitých bot.

Zbývalo jen obvodem krpce provléknout zavazovací šňůru, avšak tady nastal zádrhel: všechny jehly sice podle mých instrukcí měly velká ouška, jenže nebyly dost silné a některými hustě tkanými látkami tkanice protáhnout nešla. Naštěstí se ve třídě sešlo několik prošívacích jehel, s kterými šla práce rychle od ruky, takže si je děti prostřídaly. Někdo zvládl ušít boty celé sám, někomu jsem trochu (nebo více) pomohla, nad někým se slitoval šikovnější kamarád. Něco jsme stihli včera, něco dnes a poslední krpce dokončíme v úterý. 

Všechna liščata zaslouží velikou jedničku s hvězdičkou za obrovskou snahu - možná bychom ve středověku tak úplně neobstáli, ale bosky bychom chodit nemuseli ;-).

 

PS: Velké díky patří i maminkám, že nás podpořily a nachystaly látku, tkanice  i ostatní šicí potřeby.

Na fotky se můžete podívat TADY, zbytek krpců bude dodán po dokončení.